Info

Inspiration à Paris

 

Afgelopen week was in Parijs alweer voor de 9de keer de Drawing Now FairEen beurs helemaal in het teken van de hedendaagse tekenkunst. Dé jaarlijkse aanleiding voor mij om een inspiratiereisje van een paar dagen naar de Franse hoofdstad te maken.
Zo’n 70 internationale galeries tonen hun beste grafische werk in een prachtig verbouwde 19e eeuwse markthal. Tout le monde komt erop af om het nieuwe tekentalent te ontdekken en te kopen nu ze nog betaalbaar zijn.

http://www.drawingnowparis.com

Over tekentalent gesproken; in La Maison Rouge bezochten we de tentoonstelling van Jérôme Zonder (Parijs, 1974) een kunstenaar die de kans heeft gekregen (en genomen!) om het hele museum tot een kunstwerk om te toveren! Zijn enorme houtskooltekeningen lopen over de muur, het plafond en zelfs over de vloer.

Hij nodigt de bezoeker als het ware uit om zijn getekende werkelijkheid letterlijk binnen te stappen. Een werkelijkheid overigens die niet zo geschikt is voor toeschouwers met een zwakke maag of een preutse moraal, voor de anderen: gaat het zien!

http://www.lamaisonrouge.org

 

 

Tenslotte nog aandacht voor twee zeer interessante tentoonstellingen in Palais de Tokyo. De eerste: ‘Les Bord des Mondes’, is een groepstentoonstelling van ‘poëten en piraten, van buitstaanders en visionairs, van uitvinders en dwarsliggers’ kortom van kunstenaars die niet in het conventionele plaatje passen van de hedendaagse kunst.

Nederland was goed vertegenwoordigd met werk van Theo Jansen en Iris van Herpen. ‘Verrassend’ is een understatement als kwalificatie voor deze expositie!

 

Met de tweede tentoonstelling; L’Usage des forms, komen we weer bij ons eigen métier. Een tentoonstelling die uiteindelijk over design gaat, maar – het blijven Fransen – dan wel met een sterke filosofische invalshoek. In hun catalogus zeggen ze het zo: ‘deze tentoonstelling is niet alleen geïnteresseerd in de man die drinkt, maar ook in de persoon die – omdat hij drinkt – een oortje aan zijn beker zet.’ Het levert een tentoonstelling op, waar gezocht wordt naar het snijvlak waar gereedschap design wordt en design kunst. En omgekeerd. Kent u bijvoorbeeld de houten steunen die het echtpaar Eames (ja, die van de stoelen) tijdens de Tweede Wereldoorlog ontwierpen om beenbreuken bij de Amerikaanse soldaten te spalken? Wat een ongelofelijke functionele schoonheid!

http://www.palaisdetokyo.com

 

Oui, oui, Parijs is een aanrader op dit moment! 

Pieter.

 

 

'Oui, oui, Parijs 

is een aanrader 

op dit moment!'