Info

Homo Aestheticus

 

We zien een fluit, althans, de resten daarvan. Gevonden in een grot bij Hohle Fels in Zuid-Duitsland. Archeologen hebben de ouderdom bepaald op 35.000 jaar. Daarmee is deze fluit, gemaakt van botten van een vale gier, het oudste muziekinstrument dat op aarde is aangetroffen. Naast deze fluit werd ook onder meer een klein ivoren beeldje van een vrouw gevonden, de Venus van Hohle Fels. Het is niet alleen de ouderdom die intrigeert.

 

35.000 jaar geleden wilde een mens een stuk ivoor bewerken tot een mensbeeld, wilde een mens botten bewerken tot een fluit. Deze vroege mens gaf deze voorwerpen echter niet alleen vorm, hij voegde ook esthetiek toe. Een drang die biologisch verklaard wordt. 

Menselijke hersenen reageren primair op symmetrie, balans en verhoudingen, op kleuren en structuren. Esthetiek leidt tot emoties, tot neurologische

 


reacties. De oerbron voor alles wat vorm heeft gekregen en nog steeds krijgt, in de wereld om ons heen. Het vormen en bewerken van haar omgeving zit de mens in het bloed. Van gebruiks-voorwerpen en wapens tot architectuur en beeldende kunst. Van spijkerschrift tot iPhone. Vanaf de grottekening van toen tot de Mars- robot Curiousity van nu. Met esthetiek als het DNA van creatie.